Ново проучване разглежда един сравнително нов начин за промяна на съзнанието,

...
Ново проучване разглежда един сравнително нов начин за промяна на съзнанието,
Коментари Харесай

Хората експериментират с „дигитални наркотици“, доставяни чрез звук

Ново изследване разглежда един относително нов метод за смяна на съзнанието, който включва потреблението на цифрови звуци и по-специално – подаването на разнообразни честоти в обособените уши. Когато слушат тези „ бинаурални ритми “, хората настояват, че понижават болката, усъвършенстват паметта си и облекчават тревогата и депресията.

За да открият каква е евентуалната връзка сред използването на по-традиционни психоактивни вещества и експериментирането с бинаурални ритми, екип от откриватели Австралия и Англия вземат решение да прегледат по-подробно проучване от 2021 година, отдадено на използването на опиати в световен мащаб, в което взимат присъединяване над 30 000 души от 22 страни.

Специалистите откриват, че 5 % от интервюираните са имали алъш-вериш с бинауралните ритми през последната година. Сред тях всеки десети го прави за развлекателна цел.

Повечето хора са младежи или хора на към 20-годишна възраст. Те са употребили неразрешени вещества (като екстази или канабис) и са от Съединени американски щати, Мексико, Англия, Бразилия и Полша.

Причините за прибягването до бинаурални ритми са най-разнообразни и не се свеждат само до желанието за „ надрусване “.

Сам по себе си феноменът на бинауралните ритми не е нов. За първи път се загатва в научната литература в средата на 19-и век. Днес обаче хората могат с лекост да основат мелодии с разнообразни честоти и да ги споделят в мрежата. Ето за какво бинауралните ритми стават все по-популярна арт форма.

Смята се (поне на теория), че бинауралните ритми предизвикат промени в мозъка поради метода, по който нашата сензорна система интерпретира разнообразни нискочестотни звуци в моментите, в които те се подават поотделно във всяко ухо.

Така да вземем за пример в случай че в едното ухо ви се подава 400-херцов звук, а в другото – 440-херцов, то мозъкът ще ги интерпретира като монотонно 40-херцово жужене, което като че ли идва от вътрешността на черепа ви.

Не единствено слуховият уред взе участие в интерпретацията. Продълговатият мозък също се намесва и кара невроните да се синхронизират и да ни накарат да се отпуснем.

Поне това се случва на доктрина. Съществуват проучвания, които подсказват, че бинауралните ритми могат да се употребяват за облекчаването на остра тревога. Според други обаче преимуществата на терапиите с бинаурални ритми към момента не са безапелационни.

Ако оставим научния песимизъм настрани, явно е цялостно с хора, които са склонни да опитват с сходно нещо.

Изследването е оповестено в Drug and Alcohol Review.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР